Siirry suoraan sisältöön
Hare krishna » Hyvänmielen blogi » Helppo jooga varovaiseen alkuun

Helppo jooga varovaiseen alkuun

Helppo jooga mahdollistaa rauhallisen ja toimintavarman aloituksen.

Useimmiten helppo jooga koostetaan yksinkertaisista liikkeistä ja sellaisista, joista selviää suhteellisen hyvin, vaikka olisi jäykempikin. Varovainen alku joogassa onkin tärkeä asia, koska sen avulla voidaan välttää erilaiset vammat. Tämä onkin suurin syy sille, miksi liikkeet on aloitettava helpoimmista ja niiden kautta vasta edettävä vaikeimpiin. Tässä lajissa ei myöskään tarvitse olla notkea, se taito kehittyy vähitellen ja vaivihkaa ajan kuluessa. Parasta onkin olla mieleltään avoin ja edetä omien kykyjensä mukaan.

Vaihe vaiheelta etenevä helppo jooga

Ensimmäinen joogatunti saattaa aina tuntua siltä, että siellä on kömpelö, ei osaa mitään, ei edes hengittää. Siitä hermostuu entisestään ja hengittäminen ei onnistu sitäkään vähää. Onkin aina muistettava olla itselleen armollinen muutaman ensimmäisen tunnin aikana, että pääsee kunnolla kiinni tuntien rytmiin ja mikäänhän ei estä harjoittelemasta liikkeitä myös hiukan kotona. Jos on aloittelija, on hyvä suosia aloittelijoille tarkoitettuja ryhmiä. Silloin joogasta saa kaikkein eniten irti.

Helppoja asentoja ovat esimerkiksi vuoriasento ja soturiasento, joista jooga harjoitukset voi aloittaa ja samalla hakea hyvää tasapainoa. Vuoriasennossa seisotaan jalat yhdessä sekä pidetään pää ja selkä ryhdikkään suorana. Kämmenet painetaan yhteen ja nostetaan rinnan korkeudelle. Rennoilla hartioilla nostetaan käsivarret yhdessä pään yläpuolelle hitaasti ja samalla sisään hengittäen. Tätä liikettä voi täydentää myös sillä, että nousee varpaille ja pyrkii pitämään tasapainoa niiden varassa.

Perinteinen soturiasento

Soturiasento on hyvin tyypillinen liike ja se auttaa keskitasapainon löytymisessä. Samalla liikkeellä saa täydellisen venytyksen niskasta lantioon. Seisoma-asennosta viedään toinen jalka vartalosta eteenpäin ja koukistetaan polvea. Toinen jalka on takana ja se on pidettävä mahdollisimman suorana. Kämmenet asetetaan aluksi lantiolle ja sen jälkeen nostetaan käsivarsia ylös, pään yläpuolelle. Ja lopuksi vielä päätä taivutetaan hitaasti taaksepäin. Joogan liikkeiden teho tulee siinä, että liikkeet tehdään rauhallisesti ja asennot säilyvät riittävän pitkään.

Avainsanat: