Home » Meditaatio nukahtamiseen

Meditaatio nukahtamiseen

Monilla on vaikeuksia nukahtaa iltaisin tai nukkua hyvin koko yön yli. Mikäli univaikeudet jatkuvat pitkään, kannattaa tietenkin käydä juttelemassa lääkärin kanssa. Ennen sitä voi kuitenkin kokeilla luonnollisia keinoja nukahtamiseen – esimerkiksi meditaatiota. Mutta millainen on hyvä meditaatio nukahtamiseen? On hyvä tietää, että meditoida voi usealla tavalla, kuten itsenäisesti tai vaikkapa valmista nauhoitetta kuuntelemalla. Nukahtamiseen on esimerkiksi olemassa monia valmiita kuunneltavia meditaatioita.

Nainen nukkumassa.

Kuunneltava meditaatio nukahtamiseen

Monien mielestä valmis kuunneltava meditaatio on kätevin tapa nukahtaa. Meditaatiota voi kuunnella vaikka ei olisi koskaan meditoinut, sillä kaikki on tehty valmiiksi – kuuntelijan tarvitsee vain sulkea silmät ja nauttia rentouttavasta elämyksestä. Kuunneltavia unimeditaatioita on tarjolla niin ilmaiseksi kuin maksullisinakin versioina. Esimerkiksi Youtube tarjoaa monia ilmaisia meditaatioita suomeksi. Monet nettikaupat taas tarjoavat maksullisia ladattavia meditaatioita.

Meditaatioiden pituuden vaihtelevat, mutta esimerkiksi noin 10-30 minuutin pituinen meditaatio on yleinen. Meditaatio voi sisältää pelkkää rauhoittavaa musiikkia tai luonnonääniä, mutta siinä voi olla myös esimerkiksi rauhallisella äänellä kerrottu hypnoottinen tarina, joka johdattaa kuuntelijan hitaasti uneen. Meditaatio voi sisältää myös esimerkiksi rauhoittavia hengitysharjoituksia tai muita ohjattuja harjoituksia. Meditaatiot voivat siis olla melko erilaisia.

Hypnoosi on tehokas keino nukahtamiseen

Meditaatio nukahtamiseen voi olla myös hypnoosiäänite. Monia sana ”hypnoosi” voi jopa pelottaa, mutta etenkin tunnetuilta, luotetuilta ja hyvämaineisilta hypnotisoijilta ostetut äänitteet ovat hyvin laadukkaita ja turvallisia. Hypnoosiäänitteessä hypnotisoija yleensä johdattaa kuuntelijan rauhallisella äänellä puhuen hyvin rentoutuneeseen tilaan, jossa hän lopulta nukahtaa. Hypnoosiäänitteitä voi ostaa ja ladata meditaatioiden tapaan omalle laitteelleen netin eri kaupoista. Tosin niitä löytää netistä myös ilmaiseksi.

Hypnoosi tai meditaatio nukahtamiseen voi olla hyvin voimakas, joten niitä ei pitäisi kuunnella esimerkiksi autolla ajaessaan tai koneita käyttäessään. Äänitteet kannattaa laittaa pyörimään vasta silloin kun on turvallisesti makaamassa omassa sängyssään. Moni herää seuraavan kerran vasta seuraavana aamuna äänitettä kuunneltuaan.

Meditaatio ilman äänitettä

Meditaatio onnistuu myös ilman äänitettä. Meditaatio rauhoittaa mieltä ja se taas voi auttaa nukahtamaan paremmin iltaisin. Meditoimiseen on useita eri tapoja. Meditoidessa voi jopa vain istua mukavasti ja yrittää rauhoittua, rentoutua sekä huomata ajatuksensa. Myös esimerkiksi kynttilän tulen tuijottaminen voi olla meditaatiota. Kun ajatukset harhailevat, ne palautetaan takaisin kynttilään. Oma arki tai harrastukset, kuten CS:GO skins ja muut pelit saattavat pyöriä mielessä myös meditoidessa, mutta ajatuksia kannattaa tarkkailla tuomitsematta.

Meditoida voi esimerkiksi selällään sängyssä nukkumaan mennessä. Lootusasento on myös suosittu vaihtoehto meditointiasennoksi. Lootusasennossa jalat ovat ristissä ja jalkaterät nostetaan vastakkaisten reisien päälle. Jalkoja ei kuitenkaan pidä asettaa lootusasentoon väkisin, sillä monikaan ei taivu tähän asentoon. Asennon voi toteuttaa siihen pisteeseen asti kun oma notkeus riittää.

Meditaatio nukahtamiseen – monia tapoja

Meditointiin uneen rauhoittumista varten on olemassa lukuisia muitakin vaihtoehtoja. Kannattaakin tutustua eri tapoihin ja kokeilla mikä niistä olisi itselle paras. Kannattaa lukea myös mitä on meditaatio, jotta ymmärtää paremmin miten ja miksi pitäisi meditoida. Meditointi on hyväksi muulloinkin kuin nukkumaan mennessä. Se esimerkiksi virkistää mieltä, rauhoittaa ja auttaa stressiin.

Hyvä vaihtoehto meditaatiolle on myös kehoskannaus. Sängyssä maatessaan käydään mielessä läpi kaikki kehon osan päälaesta lähtien. Kuvittele kuinka kehon osat rentoutuvat sitä mukaan kun käyt niitä läpi. Harjoitus on erittäin rentouttava ja voi auttaa nukahtamaan.

Meditaatio nukahtamiseen kannattaa toteuttaa aina rauhallisessa tilassa, jossa esimerkiksi TV ja radio ovat suljettuina. Valot kannattaa myös sammuttaa ja herätyskello asettaa soimaan valmiiksi, sillä meditaation aikana voi hyvinkin nukahtaa. Meditaation lisäksi hyviin yöuniin kannattaa panostaa muillakin tavoilla. Siihen auttavat esimerkiksi säännöllinen unirytmi, makuuhuoneen tuuletus illalla, terveelliset elämäntavat ja liian tuhdin iltapalan välttäminen.