Home » Joogan hyödyt

Joogan hyödyt

Monet sanovat, että joogan hyödyt ovat moninaisia ja siitä on säännöllisenä hyötyä fyysisesti sekä henkisesti. Onko se pelkkää uskomusta vai löytyykö siihen myös tieteellinen selitys? Yksinkertaisesti sanottuna jooga tekee hyvää. Henkinen hyvinvointi lisääntyy ja kun se kasvaa, niin unen laatu paranee. Tämä puolestaan tuo arjen harmauteen uutta virtaa ja se taas motivoi parempiin suorituksiin, mihin ikinä ihminen ryhtyykään. Lyhyesti sanottuna, kokonaisvaltainen hyvinvointi kasvaa kuin huomaamatta.

Joogan hyötyjä ovat ehdottomasti hyvä mielenrauha.

Millaisia ovat joogan hyödyt?

Liian usein väitetään, että harrastaakseen joogaa pitää olla notkea. Se on kuitenkin pelkkä harhaluulo. Samoin kuin se, että sairaus tai vamma on este. Tästä päästääkin siihen, millaisia joogan terveyshyödyt todellisuudessa ovat. Kankea ihminen voi aloittaa joogan siinä missä notkeakin, koska asennoissa on lukuisia variaatioita, jokainen löytää niistä itselleen sopivan. Kun antaa itselleen mahdollisuuden kokeilla, siitä hyötyy enemmän kuin osaa kuvitellakaan.

Vamma tai sairaus voi olla joogassa hidaste, mutta ei välttämättä este. Ensin on keskusteltava oman lääkärin tai terapeutin kanssa siitä, onko jooga itselle juuri se oikea ja hyvä vaihtoehto. Jotkut sairaudet tuovat toki rajoituksia liikkeisiin, mutta todella harvoin estävät harjoittelua kokonaan. Harjoitteista voidaan jättää tietyt asennot pois, joten joogasta on hyötyä näissäkin tapauksissa.

Joogan terveyshyödyt ovat kokonaisvaltaisia

Jooga koostuu monesta eri osasta, joten joogan hyödyt näkyvät siksi kokonaisvaltaisesti. Siihen sisältyvät erilaiset hengitys-, rentoutus- sekä meditaatioharjoitukset. Näistä löytyy paljon tutkimustuloksia, joissa kerrotaan kuinka stressitaso madaltuu ja hermosto on tasapainoisempi. Stressi löytyy monien sairauden taustalta, joten tästä löytyy suoraan positiivinen terveysvaikutus. Stressihän vaikuttaa verenpaineeseen, joten sen aleneminen alentaa myös verenpainetta. Lisäksi joogan pitkät ja venyttävät liikkeet aktivoivat vartalon syviä tukilihaksia ja antavat haastetta tasapainolle.

Myöskään henkisiä vaikutuksia ei voi vähätellä. Mielenhallinta on yksi tärkeimmistä asioista, jota joogan hyödyt korostavat. Välillä keskittymiskyky on kateissa, kun mielessä pyörii monenlaisia asioita. Nukahtaminen on vaikeaa, kun ajatuksia ei saa pysähtymään. Taito rauhoittaa mielen villit ajatukset tuotavat rentoutta, keskittymistä sekä auttaa myös nukahtamisessa.

Keskittyminen arkisissa asioissa

Usein ei tule edes ajatelleeksi, miten arkiset asiat vaativat mielen hallintaa. Työelämässä vaaditaan keskittymistä kokouksissa tai illalla kotona kirjaa lukiessa keskittyy kirjan tekstiin ettei tarvitse samaa sivua lukea useampaan kertaan. Monet meistä pitävät jännityksestä ja uhkapelistä. Niiden seurassa on paljon mukavampi viettää aikaa, jos keskittyminen on kunnossa. Nopeampi on kutkuttavan mielenkiintoinen paikka pelata, koska siellä voi antautua pelien pyörteisiin myös sosiaalisesti eli chattailla toisten pelaajien kanssa.

Kuninkaallinen jooga eli rajajooga on hyvin klassinen jooga. Sen sanotaan olevan yksi kuudesta oikeaoppisimmasta koulukunnasta. Tämän tyylisuunnan tavoitteena on mielen kehittäminen. Se tapahtuu meditaation avulla ja siinä opetellaan tuntemaan todellisuutta paremmin. Arkipäiväiset asiat helpottuvat, kun itsensä tuntee paremmin, elämä on positiivista sekä sopusoinnussa oman elämänkatsomuksen kanssa.

Joogan hyödyt pähkinänkuoressa?

Jos sinulta kysytään, mitä on jooga, voit vastata siihen, että läsnäolon lisäämistä. Elämänlaatu paranee, kun ahdistus vähenee. Henkinen tasapaino on yksi suurimmista syistä siihen, miksi joogasta pidetään niin paljon ja harrastajamäärät ovat kasvaneet nykyisiin lukemiinsa. Se opettaa myös arvostamaan itseäsi sekä kykenet olemaan jokaisessa keskustelussa läsnä. Pystyt kuuntelemaan ystävääsi keskeyttämättä ja kykenet parempaan henkiseen tasapainoon.

Harjoitteet vahvistavat kehoasi ja liikkuvuus paranee vähitellen. Tasapainosi kasvaa ja kehonhallinta on huomattavasti helpompaa. Olet paljon energisempi kuin ennen. Kaikkein tärkein seikka on jo mainittu aikaisemmin ja se on parantunut unenlaatu. Sillä on todella positiivisia vaikutuksia.

Jotta kaikki joogan hyödyt saadaan mahdollisimman hyvin käyttöön, on kuitenkin tärkeintä muistaa se, että harjoitus on säännöllistä. Yhdellä joogatunnilla ei vielä opi kaikkea. Lisäksi sen vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Joogalajeja on useita, joten myös tunnit poikkeavat paljon toisistaan. Välttämättä jokin joogalaji ei sinulle sovi, mutta se ei vielä tarkoita, että jooga ei sovi sinulle ollenkaan. Siksi on hyvä kokeilla useampaa joogalajia.