Siirry suoraan sisältöön

Mitä on meditaatio

Hyödyttääkö ja mitä on meditaatio?

Virallisesti meditaatio on itsetarkkailua, jossa tutkitaan omaa mieltä tai pyritään saavuttamaan erilaisia tietoisuuden tiloja. Mielen tyhjennys harjoitus, jos sen voi kansanomaisesti sanoa. Se on kuitenkin hyvää harjoitusta silloin, kun haluaa löytää iloa ja rentoutumista sekä saa tunteen, että mielikin on virkistynyt. Jos saa näin mukavalla keinolla itseltään stressiä vähennettyä, ajatuksen kulkemaan ja keskittymiskyvyn palautumaan, niin aiheeseen kannattaa tutustua vähän tarkemmin. Eikö olekin totta, että elämästä tulee helpompaa, jos joka tilanteessa säilyttää tyyneytensä? Ulkopuolisesta tilanne vaikuttaa siltä, kuin henkilö olisi jatkuvasti onnellinen ja hyvinvoipa. Tai että hän saattaa olla jopa tunteeton. Totuus on kuitenkin siinä, että elämän tasapaino on hallinnassa. Tunteita voi aina näyttää, mutta niiden hallinta onkin eri asia.

Mitä on meditaatio? Se on lyhyesti sanottuna sitä, että mielensä tyhjentää ajatuksista. Rentouttava meditaatio tehdään yleensä lootus- tai puolilootusasennossa. Keskeistä sille on, että mieli ei tavoittele mitään eikä takerru mihinkään tarpeettomiin ärsykkeisiin.

Mitä on meditaatio

Rentouttava meditaatio, kun mieli käy kierroksilla

Jos meditaatio tuntuu aluksi vähän oudolta ja kaukaiselta, kannattaa asiaa lähestyä ensin pelkillä rentoutusharjoituksilla. Kun niiden tehon on huomannut ja päässyt ideasta kiinni, on helpompi ottaa meditaatio tähän kaikkeen mukaan. Eikä meditaation kanssa ole yksin vaan siihen on tarjolla esimerkiksi sovelluksia, jolloin juonesta pääsee helposti kiinni.

Sovellusten avulla löytää juuri oikeanlaista musiikkia. Se voi olla takan rauhallista räiskettä tai vesiputouksen herkkää solinaa. Pääasia, että musiikki tyhjentää ajatuksen. Sovelluksia on moneen lähtöön ja niihin on hyvä tutustua tarkemmin. Useimmissa on tarjolla viikon maksuton kokeilu, jona aikana saa siitä jo jonkinlaisen kuvan ja tuntemuksen, onko siitä mitään hyötyä.

Miten mieli tyhjennetään?

Vasta-alkajalla on usein vaikea päästä tähän moodiin täydellisesti. Mutta askel kerrallaan kaikki on mahdollista ja pienen harjoittelun jälkeen kaikki sujuu helpommin. Jos ensimmäisellä harjoituskerralla pääsee edes hetkeksi irti reaalimaailmasta, ensimmäinen tavoite on saavutettu ja harjoitusta voi jatkaa. Vaikeinta on luopua jatkuvasti esiin pyrkivistä ajatuksista sen sijaan, että ei antaisi niiden lainkaan häiritä oloaan.

Sekin on myönnettävä, että toiset pääsevät helpommin irti ulkomaailmasta. Jos haluaa etsiä helpottavia seikkoja, voi miettiä mitä on jooga ja auttaako se tässä tilanteessa yhtään? Joogalla on saman tyyppisiä hengitysharjoituksia sekä yritystä rauhoittua meditaation avulla. Joogaharrastajalle meditaatio onkin helpompaa. Harjoitteita voi tehdä myös siten, että ottaa itselleen ensin jonkin ajatuksen, jota työstää, eikä päästä sen tilalle muita ajatuksia.

Mitä on meditaatio

Mitä on meditaatio ja millaisia tasoja sillä on?

Mitä on meditaatio eri tasoilla? Tasot jaetaan kolmeen eri osaan ja niitä ovat perus-, aktiivinen- sekä syvämeditaatio. Hare krishna keskittyi joogaan ja sitä kautta meditoimiseen, mutta nyt katsotaan pelkästään tasoja ja mitä niillä tapahtuu. Perustasolla on tarkoitus rauhoittua keskittyneesti sekä rentoutua ja tämä kaikki tapahtuu keskittymällä hengitykseen. Aktiivisella tasolla on jooga vahvasti mukana ja siinä yhdistetään hengitys liikkeeseen ja pyritään niiden varjolla hiljentämään tarpeettomat ajatukset. Syvämeditaatio on erilainen, se on päämäärähakuista sekä siinä keskitytään valittuun menetelmään.

Oli menetelmä mikä tahansa, kyseessä on kuitenkin jonkinlainen mielen tyhjennys harjoitus. Kaikki tasot tavalla tai toisella pyrkivät ajatusten hiljentämiseen sekä siihen, että olosta tulee rentoutunut. Harjoitusten edetessä henkilö ymmärtää vähitellen miten ärsykkeet syntyvät ja millaisia ne ovat luonteeltaan. Kun ne oppii paremmin tuntemaan, ymmärtää myös millaiset mielentilat aiheuttavat vahinkoa ja millaiset puolestaan ovat hyödyllisiä. Tässä oppimisessa polku on pitkä, mutta se kannattaa kulkea vaikka hitaamminkin.