Home » Hyvänmielen blogi » Rentoutuminen ja palautuminen

Rentoutuminen ja palautuminen

Rentoutuminen

Kehon ja mielen yhteistoiminta on toisinaan haasteellista kiireisen elämänrytmin takia. Kehon rentoutusharjoitus ja rentoutuminen yleensä vaatii myös mielen liittämistä yhteen. Mielen tai kehon toiminnan järkkyessä ei oireita saa vähätellä missään mielessä. Siihen on puututtava ja itselle on annettava aikaa sekä rentoutumiselle että yleensä palautumiselle. Pahetessaan niiden korjaaminen on jo huomattavasti vaikeampaa. Joskus vain tuntuu, että on yli-ihminen eikä tarvitse lepoa niin paljon kuin kroppa ja pää vaativat.

Määritelmänä rentoutuminen tarkoittaa mielen ja kehon tilaa, jossa palautuminen tapahtuu kokonaisvaltaisesti. Rentoutumista on helppo itsekseenkin harjoitella, kunhan löytää siihen rauhallisen ajan ja tilan. Siinä hetkessä ei saa olla mitään häiriötekijöitä, että saa mielensä ja kehonsa samaan aikaan samalle aaltopituudelle.

Paraneeko rentoutuminen harjoittelemalla?

Kuten Hare krishna -ajatuksessa jooga ja meditaatio toivat paljon positiivista elämään, niin myös rentoutuminen sujuu huomattavasti paremmin pienen harjoittelun jälkeen. Yksinkertaisinta on aloittaa sillä, että aktiivisesti rentouttaa jokaisen lihaksen vaihe vaiheelta. Se vie jonkin verran aikaa, mutta lopputulos on kerta kerralta parempi.

Rentoutuminen on parasta tehdä makuulla tai istuma-asennossa. Ja tärkeintä on muistaa, että itse harjoitus ei saa olla missään nimessä suorittamista tai siitä katoaa koko toimivuus pois. Tämä harjoittelu tähtää mukavaan oloon, ei pingottamiseen. Tapoja on useita, mutta niitä on hyvä harjoitella sen mukaan, mikä on tarve.

Missä tilanteessa rentoutuminen auttaa?

Rentoutumismenetelmiä on varmasti yhtä monta kuin on rentoutujaakin, mutta mihin rentoutumisella voidaan vaikuttaa? Ohessa on listattuna muutama todella tärkeä ja ajattelemisen arvoinen asia:

  • Nukahtaminen on helpompaa
  • Tunne jaksamisesta on vahvempi
  • Keskittyminen on helpompaa
  • Stressiä on helpompi hallita
  • Pinna ei katkea niin helposti

Mistä voi aloittaa?

Kehon rentoutusharjoitus löytyy parhaiten kokeilemalla vaikkapa kaikki erilaiset mahdollisuudet. Tekemällä listaa siitä, mikä tuntuu toimivan, löytää itselleen nopeasti hyvän käsikirjan ja pystyy toimimaan oikeassa tilanteessa oikealla tavalla. Jostakin rentoutusmetodista on hyvä tehdä itselleen säännöllinen. Näissäkin harjoitteissa toistot ovat parasta treenaamista. Jokaisella kerralla sisäistää harjoitusta paremmin ja paremmin.

Kehon rentoutusharjoitus on hyvä aloittaa mukavasta asennosta. Mikään vaate ei saa puristaa eikä myöskään alusta tuntua liian kovalta tai kylmältä. Käsien sopiva paikka vartalon vieressä on hyvä etsiä. Sen tulee olla sellainen, että myös hartiat ovat rennot. Sama pätee jalkoihin eli ohut tyyny nilkkojen alla tekee asennosta mukavamman. Tämän jälkeen voi käydä läpi kaikki lihasryhmät kaikessa rauhassa.