Siirry suoraan sisältöön
Hare krishna » Hyvänmielen blogi » Miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme

Miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme

Miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme

Rentoutuminen on äärimmäisen tärkeää kehon kannalta. Toisinaan tuntuu, että stressi kalvaa aivoja, mutta todellisuudessa silloin on tärkeää myös antaa kehon rentoutua. Välillä onkin mietittävä vakavasti sitä, miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme ja toimia sen mukaan. Tutustutaan aiheeseen hiukan tarkemmin.

Rentoutuminen on viesti keskushermostolle

Monessa tilanteessa saamme oireita myös fyysisesti, jolloin keskushermostolle on välitettävä rauhoittavaa viestiä tavalla tai toisella. Keho rasittuu monella eri tavalla kuten esimerkiksi liikunnan rasituksesta, erilaisista sairauksista tai vammoista. Silloin myös stressihormonien taso nousee eikä kokonaiskuva omasta olemisesta ole kovin mukava.

Ihmiset ovat kovin erilaisia ja siksi stressitasoa voi purkaa monella tavalla. Yksi tutkailee, mitä uudet nettikasinot tarjoavat, toinen käyttää hyödykseen joogaa ja kolmas uskoo rentoutumisen nimeen. Jokainen näistä kolmesta voi olla oikeassa, mutta sama asia ei toimi välttämättä kaikilla.

Myöskin se, miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme, on useita erilaisia tuntemuksia. Rentoutumisen aikana kuitenkin jännitystilat vähenevät ja ne ovatkin kehoa ajatellen erittäin kuluttavia. Kun jännitystilat poistuvat, kehon voimavarat palautuvat vähitellen ja olo tuntuu monista syistä paljon mukavammalta.

Hyötyjä miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme

Kun jännitystilat vähenevä, tapahtuu kehossa paljon muutakin, mitä ei heti tule ajatelleeksi. Hyötyjä siitä, miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme, on paljon.

Niitä ovat esimerkiksi:

  • Verisuonet laajenevat sekä ääreisverenkierto paranee huomattavasti
  • Sydämen lyöntitiheys sekä verenpaine laskevat
  • Vastustuskyky paranee jonkin verran
  • Stressihormonien eritys vähenee
  • Hermosto kokonaisuudessaan rauhoittuu
  • Kudoksille virtaa paremmin happea sekä ravinteita
  • Ruuansulatus paranee, sillä stressi vaikuttaa siihen negatiivisesti
  • Unen laatu paranee huomattavasti

Kyse on siis suuremmasta kokonaisuudesta, joten rentoutuminen jopa päivittäin ei ole lainkaan huono idea.

Rentoutumisen yhteyteen voi myös liittää sitä tukevia aiheita. Esimerkiksi voit tutustua, mitä on meditaatio ja poimia sieltä täydentäviä harjoitteita rentoutumiseen.

Miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme työpäivänä

Usein työpäivät ovat kiireisiä ja stressaavia, mutta silti rentoutuminen kesken työpäivän vaikuttaa positiivisesti päivän kulkuun ja töiden tulokseen. Monet meistä tekevät töitä levottomassa ympäristössä esimerkiksi avokonttorissa, joten ympäriltä tuleva häly lisää keskittymisen tarvetta ja nostaa stressitasoja.

Aina pitäisi muistaa hengittää rauhallisesti ja syvään, sillä se tuo rentoutusta varsin nopeasti sekä auttaa keskittymään. Oikea hengittäminen onkin yksi tärkeimmistä asioita, kun pohditaan, miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme. Oikeaa hengitystekniikkaa kannattaa opetella, sillä sen hyödyt ovat moninaiset.

Pienet rentouttavat tauot töissä on suotavia ja silloin on hyvä niin sanotusti vetää henkeä eikä välttämättä kuunnella esimiehen uusia ideoita seuraavaksi päiväksi, jolloin aivot alkavat työstämään uutta ideaa välittömästi eikä se välttämättä anna edes illalla kotona rauhaa.

Myönteisiä vaikutuksia miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme

Oikeastaan vaikein asia rentoutumisessa on se, että sitä pitää aluksi harjoitella ennen kuin tulokset alkavat vaikuttaa nopeammin. Usein stressaantuneena mielenkiinto ei riitä siihen, että rauhoittuu paikoilleen, rentoutuu sekä tekee hengitysharjoituksia. Se vaatii totuttelua, mutta palkitsee jonkin ajan kuluttua, kun harjoittelusta tulee tapa.

Kaiken a ja o on siis hengitys. Sen avulla huomaa varsin nopeasti, miten rentoutuminen vaikuttaa kehoomme positiivisesti. Hyvän hengityksen yhteyteen voi liittää venytyksiä tai jopa joogaa, jolloin rentoutumisen saa vietyä entistä syvemmälle mielen perukoille.

Kun rentoutumisen oppii tekemään oikein ja luontevasti, se tulee varsin nopeasti osaksi omia iltarutiineja. Aina ei välttämättä ehdi täydellistä rentoutumista tekemään, mutta silloin auttaa jos, että tekee kunnolliset hengitysharjoitukset. Se auttaa kehon rauhoittumisessa ja stressin purkamisessa.